Bylinky za oknem

>> pátek 22. dubna 2011

Jednoduchým způsobem jak podpořit své zdraví a potěšit chuťové buňky, je pěstování bylinek za oknem či na balkóně. Mnoho receptů dokonce čerstvé byliny vyžaduje. Stačí nám k tomu truhlík nebo květináče, trocha kvalitní zeminy a světlé místo. Pěstovat tymián, bazalku, majoránku, dobromysl, šalvěj, rozmarýn, saturejku, petrželku, meduňku, mátu, pažitku, libeček a další od nás nevyžaduje žádné zvláštní schopnosti a podmínky. Základním předpokladem je mít k dispozici místo, kam několik hodin svítí slunce. Ideální je východ nebo západ, při jižní dispozici je zapotřebí rostliny přistiňovat před poledním sluncem.
Kdo má trochu zkušeností, může to zkusit ze semínek (do poloviny března), ale nejjistější je nakoupit v zahradnictví předpěstované rostliny. U rostlin ze supermarketu hrozí nebezpečí, že jsou pěstovány pro rychlou sklizeň a likvidaci. Je důležité je co nejdříve přesadit a potřebují postupnou aklimatizaci na podmínky okna nebo balkónu. Vybírejte rostliny zdravé, a chcete-li je pěstovat sesazené v jednom truhlíku, dbejte na jejich podobné nároky. Například šalvěj, tymián, rozmarýn, saturejka, dobromysl nemají rády přílišné mokro a snesou půdu sušší. Naopak bazalka, máta, libeček nebo majoránka přeschnutí snáší velmi špatně a vydatnou zálivku potřebují.
Při výsadbě dbejte na dobrou drenáž, aby bylinkám neuhnívaly kořeny a použijte kvalitní zahradnický substrát. Důležité je i to, abychom jim ve společném truhlíku nechali dostatek prostoru. Z toho důvodu je obvykle lepší vzrůstné druhy jako je libeček, levandule nebo rozmarýn sázet do samostatných květináčů. Budou-li byliny umístěny venku, natrvalo je tam raději dejte až v polovině května, aby je nepoškodily nízké teploty. Obzvláště nebezpečné je to pro jednoleté druhy, jako je bazalka, pro kterou je nebezpečná už teplota pod 10 °C.

Zalévat je důležité pravidelně a pokud možno zeminu nenechat přeschnout a to ani u těch druhů, kterým to tolik neškodí, protože přeschlý substrát do sebe jen těžko a pomalu opět absorbuje vodu, která tak při zálivce z větší části proteče a rostliny budou stále trpět suchem. Přihnojovat je možné, ale není zapotřebí častěji než zhruba jednou za měsíc až dva hnojivem na zelené rostliny, které podporuje růst nati, jež je cílem naší sklizně.
A na závěr nezapomeňte bylinky pravidelně sklízet, a to i tehdy, pokud je zrovna nepoužijete. Pravidelným zaštipováním budou košatější, vzhlednější a dají i větší úrodu. A pokud to, co okamžitě nespotřebujete, usušíte na zimu a dobře uskladníte, zjistíte, že i tehdy nejspíš budete mít koření voňavější než z obchodu.

Ing. Miroslav Huryta

Read more...

Fytoterapie

>> úterý 12. dubna 2011

Jak léčivky zpracovávat k užití?

Cílem této práce bylo shromáždit nejrůznější návody na zpracovávání léčivých rostlin, vybrat typické i méně známé způsoby, které jsou aplikovatelné v našich podmínkách. Chápu tuto práci jako první krok k praktické fytoterapii.
Jako další kroky budou následovat poznatky s řešením konkrétních problémů, onemocnění včetně tzv. civilizačních, protože se s jejich následky potýkáme každý. Chtěla bych se zaměřit i na preventivní užití, detoxikaci a získat zkušenosti ve svém okolí.


Čerstvé, rostliny v syrovém stavu
Některé léčivé rostliny lze používat přímo po očištění vlhkým hadříkem nebo oplachem pod tekoucí vodou. Jde o žvýkání listů či květů, přídavek do salátů či jiných pokrmů nejen s cílem léčit, ale i ochutit.

Čerstvé šťávy (succi)
Rostlinný materiál se rozemele, vymačká, vylisuje, odstředí. Podává se přímo, uchovává se maximálně 2 dny v chladničce nebo se zamrazí. Některé šťávy se neužívají zasyrova, musí se tepelně upravit.

Léčivý čaj
Běžná denní dávka je 2-3 šálky 0,2 l denně nebo se po doušcích popíjí stejné množství v průběhu dne. U mladistvích a starších lidí se snižuje dávka o 1/3, dětem do 10 do 12 let o 1/2, mladším dětem se podává 1/8 – 1/4 dávky.
Pokud se používá sušená droga*, na přípravu čaje se bere 1 díl drogy, pokud se pracuje s čerstvými rostlinami, použijí se 1-3 díly. Na 1 šálek se používá 1-2 čajové lžičky, na celodenní dávku čaje (0,5 - 0,7 l) použijeme 2 polévkové lžíce drogy.
* Drogy jsou usušené nebo jinak konzervované rostliny, živočichové, jejich části nebo produkty jejich metabolismu. Pojmenování pochází z nizozemského slova droog = suchý, vztahující se k vysušenému stavu zboží.


Macerát (studený výluh)
Droga se přelije studenou převařenou vodou a nechá se stát 3 – 12 hodin při teplotě 15 – 20°C. Poté se scedí.

Nálev (infusum)
Droga (listy, květy, nať) se přelije vroucí vodou a nechá se stát v přikryté nádobě 15 minut. Poté se scedí.

Odvar (decoctum)
Droga (kořeny, kůra, bobule, nať, výjimečně květy) se přelije studenou vodou a v přikryté nádobě se přivede k varu po dobu 5 – 10 minut (některé se vaří i déle než 1 hodinu), po té se nechá ještě 15 minut stát. Poté se scedí.
Čínský odvar je mnohem koncentrovanější (na 150 g drogy se použije 1 l vody), varem se zahustí na 0,3 – 0,4 l. Užívá se v ředěné podobě.

Thea herbarii
3 polévkové lžíce drogy se večer přelijí 0,8 l převařené studené vody, do ráno se nechá macerovat. Ráno se přivede macerát k varu, nechá se projít několik vteřin varem, 10 minut se nechá odstát a scedí se.
Užití: 0,2 l se pije na lačno, zbytek se popíjí z termosky během dne po doušcích.

Spojený čaj
Pro směsi, ve kterých jsou byliny, které obsahují rozdílné části drogy. Pro tvrdší části se použije odvar, pro drogy se silicemi nálev. Oba výluhy se slijí dohromady.

Tinktura (tincturae)
Připravuje se v případě, že aktivní látky obsažené v droze nejsou rozpustné ve vodě.
Rozmělněná droga se ponoří do lihového roztoku s obsahem 50 - 70 % alkoholu v poměru 1:5 (u prudce působících drog 1:10). Ponechá se 1-3 týdny v uzavřené nejlépe skleněné, porcelánové či kameninové nádobě chráněné před světlem, občas se obsah protřepe. Tekutina se scedí, droga vylisuje a obě tekutiny se smísí. Po 24 hodinách se čirá tekutina odsaje, zbytek přefiltruje.
Užití: Lze přidávat k čaji ze stejné byliny 1 čajovou lžičku k 1 šálku čaje k vnitřnímu užití, 2-3 lžičky pro vnější užití např. jako kloktadlo. Samostatně podáváme 20 – 30 kapek 3x denně do vody, na lžičku nebo smícháme s medem.

Extrakty (extracta)
Z tinktur lze následně připravit extrakty zahuštěné (odpařením) či suché (příprava není pro domácí podmínky).

Aromatické vody (aquae aromaticae)
Silice získané z rostlin se rozpustí v lihu a po malých částech se za stálého míchání přidává do vody. Nejlépe vždy připravit čerstvou.

Vína (vini)
Byliny se macerují ve víně typu ryzlink nebo v červeném víně. Droga musí být ponořena, aby nedošlo k zplesnivění. Víno se po 8 – 10 dnech scedí a uchovává v lednici po dobu 3 týdnů. Užití: Užívá se 50 – 100 ml 1-2 x denně maximálně 30 dní.

Octy (aceta)
Do 1 l vína (révové či ovocné) přidáme 100 g drogy a 3 polévkové lžíce 8% octa. Promícháme a macerujeme do zoctovatění. Scedíme
Užití: Vnější, k obkladům.
Ocet jablečný se připravuje pro vnitřní užití. Do 5 l lahve vložíme 1/3 slupek z jablek, z 1 l vody a 150 g cukru se připraví cukerný roztok, kterým se zalijí jablečné slupky. Hrdlo lahve se převáže plátnem, postaví k teplu. Po 6 týdnech se tekutina scedí do čisté lahve a nechá se opět převázaná plátnem dokvasit. Na povrchu se tvoří škraloup, který ještě další 4 týdny neodstraňujeme. Poté se ocet přecedí do lahví a uchovává v chladu a temnu.
Užití: Vnitřní, ředí se vodou, ochutí se medem.

Lektvary (electuaria)
70 g čerstvých bylin upravených dle Filatova* se přelije 180 ml lihu nebo 40% alkoholu, protřepe. Po maceraci 3 dny se vmíchá 200 g medu. Uloží se v chladu.
Užití: 4x denně 1 čajová lžička směsi se vymačká na sítku, přelije se převařenou vodou (cca 125 ml), promíchá a vypije.
* Natrhané listy nebo nať se omyjí studenou vodou, nechají se okapat, zabalí do plátna. Balíček se uloží na 10 dní do spodní části lednice (4°C). Po té lze drogu použít či usušit.
Oleje
Droga čerstvá či sušená se vloží do oleje (nejlépe olivového, lněného, arašídový či slunečnicového), uzavře se a několik týdnů se ponechá v chladu a temnu za občasného protřepání. Druhý způsob využívá slunečního působení: 3 týdny se nechá směs olej-droga na slunci, poté se přefiltruje a vylisuje. Láhev se znovu naplní příslušnou bylinou a zalije získaným oleje s výtažkem a opět nechá stát 3 týdny na slunci. Pak se opět přecedí a přelije do zásobnách lahví.
Za tepla se používá 250 g usušené drogy na 0,5 l oleje. Na vodní lázni se zahřívá 3 hodiny. Poté se přecedí před plátýnko.

Masážní oleje
Jako nosný olej se používá mandlový olej nebo olej z pšeničných klíčků. Lze použít i jiné rostlinné oleje. Maximální koncentrace silice je 10 %. Pro děti a starší lidi snížíme silici na 5 %. Často postačuje i nižší koncentrace.

Detoxikace oleji
Princip spočívá v převalování 1 polévkové lžíce kvalitního oleje arašídového, olivového či slunečnicového po době 15 – 20 minut. Během té doby olej několikrát zhoustne a zřídne. Na závěr se olej vyplivne, je nežádoucí ho polykat (proběhla-li detoxikace účinně, olej při vyplivnutí bude bílý. Provádí se ráno před snídaní a večer před spaním. Akutní léčba trvá 2 -3 dny, u chronických chorob až 1 rok.

Obklady
Přikládá se měkká bavlněná látka nebo vata zabalená v gáze namočená v koncentrovaném nálevu či odvaru. Další možností je přiložení rozmačkané nebo rozemleté části rostliny na postižené místo.
Náplasti (emplastra)
Bylinářská náplast se připravuje tak, že se rozemletá droga rozvaří s vodou. Vytvoří se kašička se škrobem nebo moukou. Ta se natírá na plátno a ještě teplá se přikládá na bolestivé místo. Ováže se.

Koupele (fytobalneologie)
Celkové koupele trvají 10 až 30 minut dle věku a stavu nemocného. Do koupele 34 – 38 °C se vlije výluh z 300 až 800 g drogy. Lze také používat silice v množství 2 – 5 kapek. Kúry trvají 4 týdny při 2 – 3 koupelích týdně. Dlouhodobé užívání je třeba konzultovat s lékařem.

Masti
Na vodní lázni se roztaví masťový základ – nejčastěji vepřové sádlo, vazelína, lanolin, ale i včelí med. Lze mast připravit i ze směsi surovin: 50 g včelího vosku, 435 g škvařeného sádla, 100 g lanolinu, 10 g medu.Do taveniny se vloží drobně nakrájené byliny (cca 150 g čerstvých nebo 60 g sušených bylin na 500 g surovin) nebo tinktura a důkladně se promíchá a zahřívá cca 15 minut. Nechá se stát do druhého dne a znovu se roztaví, promíchá a ještě teplé přefiltruje přes gázu. Rozlije se do kelímků a uchovává se v chladu.

Klyzmata neboli výplachy tlustého střeva
Bylinná klyzmata jsou očistná či léčebná. Při očistném klystýru se do střeva vpraví 1 – 2 l převařené vody o teplotě 38 °C. Je třeba provést několik cviků, aby se střeva lépe vyčistila. Poté se do střeva vpraví klyzma z léčebného čaje v množství cca 0,2 l. Ve střevech se drží nejméně 15 minut, aby droga mohla působit.

Inhalace
Inhalace se dělí na suchou nebo vlhkou. Vlhká inhalace spočívá ve vdechování páry s účinnými rostlinnými složkami pod plachetkou. Do hrnce nebo umyvadla se dá horká voda a 0,5 l horkého nálevu. Inhalace probíhá 10 minut – provádí se pod ručníkem. Dýchá se normálně, ne zhluboka. Místo nálevu lze přidat 5 – 10 kapek silice nebo směsi silic. Existují i inhalátory, kde lze teplotu páry regulovat.
Suchá inhalace je součástí aromaterapie, účinné látky se vdechují přímo. Ať se jedná o procházku lesem nebo způsob s aromalampou klasickou, elektrickou či keramickým kolečkem na žárovku.

Silice (éterické oleje)
Lze je získat destilací vodní parou, což vyžaduje velké množství drogy.
Užití: Většina silic není v koncentrované podobě vhodná pro vnitřní použití, některé se musí ředit i pro styk s pokožkou nebo sliznicí (oleji, mastmi…).

Bylinkové polštáře
Byliny se trhají za přibývajícího Měsíce, suší mimo zdroj tepla. Za ubývajícího Měsíce se plní a zašívají.
Užití: Zklidňují spánek, zmírňují únavu.
Sirup
Existují tři základní postupy přípravy:
1. 10 dílů bylinné šťávy se smíchá s 16 díly nerafinovaného cukru a povaří se.
2. Tinktura se smíchá s prostým sirupem v poměru 1:5. Prostý sirup se připraví smícháním vody a nerafinovaného cukru (36 +64 dílů), rozvaří se a přecedí.
3. Do široké lahve se vkládají čerstvé, oprané a mírně osušené byliny a prosypou se nerafinovaným cukrem. Když je láhev naplněná, neprodyšně se uzavře a vystaví na několik týdnů na slunce. Byliny pustí šťávu, která se následně přecedí a rozplní do menších lahviček, které se uchovávají v lednici a po otevření se jejich obsah co nejrychleji spotřebuje.
Lze část cukru nahradit medem.
Užití: 5 ml 3 – 5x denně

Prášek
Usušená droga se rozdrtí na jemný prášek, lze ji uchovat v připravených kaplích.

Fermentace
Mladé listy nebo natě se nechají 1-2 dny zavadnout na stinném místě, následně se rozloží do tenké vrstvy a pomačkají se válečkem. Droga se rozloží na plátno, stočí se do ruličky a ponechá se 2 dny na teplém místě. Po rozbalení se droga dosuší a rozdrobí. Získá barvu a vůni připomínající pravý čaj.

Ing. Dana Gabrielová

Read more...
© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP