Zázrak pro chladné měsíce

>> neděle 23. října 2011

V dnešním článku o zdraví se zmíníme o dalším z tzv. „zázraků přírody“, tentokrát původem z Asie. Když ještě doplníme, že byl a je považován téměř za všelék a že se s ním nejčastěji setkáme ve formě žlutého nebo hnědého oddenku, který má výraznou štiplavou chuť, budou již mnozí tušit, že dnes bude řeč o zázvoru.
Zázvor pravý (lat. Zingiber officinale) je vytrvalá bylina, která dosahuje výšky až 2 metry. Potřebuje tropické klima a vysokou vlhkost vzduchu a většina současné produkce pochází z Indie. V asijské kuchyni má jako koření a lék své místo již více než 3000 let a do Evropy se dostal v období antiky.
Obsahuje více než 160 prokázaných chemických látek jako jsou vitamíny, minerály a také některé silice, z nichž nejvýraznější je gingerol, kterému zázvor vděčí za svou výraznou chuť a vůni.



Použití a účinky zázvoru jsou opravdu široké: jako prevence před chřipkou a nachlazením, při kinetózách (nevolnost při pohybu), k léčení různých zažívacích obtíží (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a slin), při průjmových onemocněních, jako prostředek proti plynatosti, jako antipyretikum (vyvolává pocení a snižuje horečku), k uvolnění křečí či ke zklidnění. Má obecně protizánětlivé a analgetické účinky, takže může pomoci, když už nám nějaký ten zánět v krku propukne nebo když nás rozbolí hlava, svaly či klouby.
Nejčastější forma užívaní zázvoru jako léku je zřejmě ve formě zázvorového čaje, resp. vývaru. I když lze zakoupit zázvor drcený i sušený v praktických sáčcích, čerstvý zázvor je zřejmě nejlepší volbou. Po zakoupení části oddenku (v ceně asi 90 Kč za kilogram), vydrží poměrně dlouho, rozhodně i několik týdnů. Čaj lze připravit například tak, že na plátky nakrájený kousek  v délce cca 1-2 cm zalijeme vroucí vodou a necháme stát min. 10 minut. Silnějšího nápoje dosáhneme tak, že oddenek nastrouháme. Pak nám obvykle stačí poloviční množství.
Zázvorový čaj je ideální osladit medem a přidat čerstvou citronovou šťávu. Tím vznikne skutečný elixír.
Mezi méně známé druhy použití zázvoru patří například zázvorový ocet, který lze použít ve spojení s nasekanou cibulí pro krční zábal při zánětu hrtanu. Na různé druhy obkladů a masáží se hodí i zázvorový olej.
Ačkoliv je zázvor v mnoha ohledech přínosný pro zdraví člověka, je dobré vždy jeho pravidelné používání jako léku konzultovat s lékařem. Nežádoucích vedlejších účinků není mnoho, ale jako u všech ostatních léků včetně těch, které pocházejí z naší přírody, není použití zcela bez rizik. Bez konzultace s lékařem by se zázvoru měly určitě vyhnout osoby se žlučovými kameny, s refluxní chorobou jícnu a se vředy v trávicím traktu. Vnější použití pak nelze doporučit v případě některých kožních onemocněních a přímo na otevřené rány.

Ing. Ondřej Aksamít

Read more...

Česnek pro zdraví

>> úterý 4. října 2011

Přichází podzim a s ním i sychravé počasí spolu s různými virózami a nachlazeními. Po ruce však máme různé přírodní prostředky jako je např. česnek. V obchodě koupíme různé druhy česneku setého a na jaře je možné v přírodě sbírat divoce rostoucí česnek medvědí, který má mnohem silnější účinek (používají se čerstvé listy nebo tinktura, sušením listů se ztrácí jejich síla). Nutno podotknout, že přestože se v obchodech stále méně setkáváme s česnekem českého původu (z důvodu dovozu levného česneku ze zahraničí), svou kvalitou vysoce převyšuje všechny ostatní. Nejlepší je samozřejmě česnek z vlastní zahrádky.


Využití česneku je opravdu bohaté. Je silným přírodním antibiotikem, ředí krev a snižuje vysoký krevní tlak i hladinu cholesterolu a tuku v krvi, snižuje riziko rakoviny, působí příznivě při artróze a revmatismu, zmírňuje plicní a zažívací infekce, zvyšuje imunitu a přispívá k odstraňování škodlivých látek a střevních parazitů z těla. Dále zlepšuje pružnost cévních stěn, pomáhá při cukrovce, kašli a kloubních potížích, zmírňuje bolesti v krku při nachlazení, odstraňuje nadýmání (hlavně česnek pečený ve slupce), léčí opary a má příznivý vliv na mozkovou činnost. Celkově působí česnek proti plísním, virům, bakteriím a jeho aroma odpuzuje komáry. Rozpůleným stroužkem česneku můžeme potřít bodnutí hmyzem, bradavice, kuří oka, akné i omrzliny, ale je možné použít i při česnekový krém, ocet, zábal, koupel, kapsle, sirup aj.
Užívání česneku společně s inzulínem je lépe konzultovat s lékařem a není dobré brát větší množství česneku společně s antikoagulačními léky. Stále však platí, že je česnek lehce dostupný, levný a má okamžitý účinek zejména jako prevence.
Tip: pro snazší loupání můžeme česnek namočit na půl hodiny do studené vody nebo jej spařit vroucí vodou a osušit
Jak odstranit česnekový zápach:
- z rukou pomocí osoleného citronu
- z dechu žvýkáním čerstvé zelené petrželky, pažitky, řeřichy, anýzu, fenyklu, skořicové tyčinky, jablka, semen koriandru nebo pár zrnek pražené kávy, vypitím sklenice mléka nebo mátového čaje (účinky jsou individuální, každý ať si najde svůj způsob)
- z nádoby vypláchnutím vodou a vložením novinového papíru (za pár dnů je zápach pryč)
Přeji všem příjemný podzim bez nemocí a na závěr přidávám jeden recept.
TINKTURA Z ČESNEKU SETÉHO:
250 g česneku naložit do 1 litru pálenky a nechat 14 dnů odstát při teplotě asi 30 stupňů. Láhví několikrát denně důkladně zatřepat a po 14 dnech obsah scedit. Tinktura vydrží zhruba jeden rok.

Jana Kučerová

Read more...
© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP