Med

>> čtvrtek 24. listopadu 2011

Med byl už od dávných dob velmi důležitou surovinou, která sloužila jako potravina i jako lék. I dnes můžeme využít v každodenním životě jeho léčivých účinků, které vychází z toho, že v sobě shromažďuje to nejlepší z rostlin a včel. Jeho velmi pestré složení závisí na původu nektaru nebo medovice, i na prostředí, ve kterém včely pracují, proto se některé medy mohou svým obsahem jednotlivých látek výrazně lišit.  Základem medu jsou především cukry, obsahuje však i bílkoviny, tuky, enzymy, vitamíny, minerální látky, rostlinné silice, aromatické látky. Harmonická kombinace těchto látek i přírodní tvorba medu z něj dělají velmi užitečný a všestranně použitelný lék.



Na únavu a vyčerpání: med je především velkým zdrojem energie. Obsahuje různé druhy cukrů, nejvíce glukózu a fruktózu. Glukóza se vstřebává již v ústech, fruktóza o něco pomaleji, ale oba cukry jsou okamžitým zdrojem energie. Naopak sacharóza a dextriny organismus odbourává pomalu, jsou proto zdrojem energie na dlouhou dobu.
Na horečku a nachlazení: med je známý svými antibiotickými i antivirotickými účinky, proto je velmi užitečné doplňovat léčbu infekcí a nachlazení medovými přípravky. Med také snižuje horečku a zabraňuje febrilním křečím u malých dětí. Může se užívat přímo po lžičkách nebo v čaji, jehož teplota by neměla přesáhnout 50 st. Celsia, protože při vyšších teplotách se účinky medu ničí. Pro své mukolytické účinky se používá ke zlepšení vykašlávání a rozpouštění hlenů při infekcích horních i dolních cest dýchacích.
Na nespavost a nervozitu: med působí blahodárně na nervovou soustavu, dokáže harmonizovat a uklidňovat, ztiší nepříjemné myšlenky v hlavě. Podává se polévková lžíce před spaním, může se rozmíchat v nápoji nebo i v mléce. Je vhodný také na uklidnění malých dětí a nově dokonce vědci vyvrátili předsudek, že medem se kazí zuby. Naopak med svými antibakteriálními účinky zabraňuje jejich kazivosti.
Posilování imunity: med byl našimi předky označován jako elixír mládí, protože při pravidelném užívání zvyšoval odolnost organismu a údajně prodlužoval život. Takové účinky získává nejenom kvůli již zmíněnému složení, ale i proto, že v medu jsou vždy obsažené i další včelí produkty – propolis podporuje jeho antibakteriální  vlastnosti a hojení ran, včelí vosk má desinfekčními účinky, pyl dodává medu hodnotné bílkoviny, mateří kašička má silné harmonizující účinky a je hlavním zdrojem vitamínů.



Med je skutečný zázrak přírody, jehož všechna tajemství ještě zdaleka nebyla odhalena, ale i přesto můžeme s důvěrou využívat jeho schopností, abychom dokázali své zdraví udržet pevné a díky němu mohli žít plnohodnotný život.

Jana Aksamítová

Read more...
© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP