Lipový květ

>> sobota 2. června 2012


Lipový květ sbíráme pouze z domácích druhů Tilia cordata (Lípa srdčitá, malolistá) a Tilia platyphyllos  (Lípa velkolistá). Existují i jejich kříženci, kteří jsou pro sběr také vhodní. Květ v současné době často vysazovaných dovážených druhů není vhodný. Netrhejme tedy lipový květ ze stromů se stříbřitými chlupatými listy. Lípa velkolistá kvete až o dva týdny dříve než malolistá, v nejteplejších oblastech již koncem května. Kvetoucí stromy tak můžeme nalézt až do začátku července.
Za suchého počasí sbíráme květenství včetně jazykovitého listenu, nejlépe když rozkvete asi polovina květů.  Sušíme co nejrychleji ve stínu a průvanu nebo při umělé teplotě do 35 °C v tenké (do 5 cm) načechrané vrstvě, jinak se účinnost snižuje. Kvalitní droga nesmí zhnědnout ani ztratit svou medovou vůni. Nesbíráme odkvetlá ani zcela nerozkvetlá. Uchováváme v dobře uzavřené nádobě.



Účinné látky jsou silice s farnesolem, flavonoidy, glykosid tilirosid, slizové látky, fytosteroly, organické kyseliny, třísloviny, éterický olej, glykosidy a látky blízké vitaminu E, cukr, guma, vosk a další. Lipový květ vyvolává pocení, utišuje křeče a rozpouští hleny. Lze ho úspěšně kombinovat s černým bezem. Čaj se užívá zvláště při infekčních nemocech, horečce, rýmě, kašli, zahlenění dýchacích cest, chrapotu, zánětu průdušek, onemocnění ledvin a močového měchýře, nemocech žaludku, střev. Zevně na kloktání při zánětu ústní dutiny.
Nálev je nejlépe podávat 3-4 x denně a to připravený z půl až 1 čajové lžičky drogy přelité v šálku horkou vodou.  Louhujeme cca 10 minut. Výborná je kombinace s medem nebo jinými bylinami účinnými při nachlazení (mateřídouška, bez, sléz, hluchavka…). Čaj lze pít i preventivně v období zvýšeného rizika infekce.
Kromě květenství lze použít i spařený lipový list jako výborný prostředek pro lepší hojení pohmožděnin, odřenin a spálenin, na které jej přikládáme. K vnitřnímu použití lze použít i lipový popel, který se doporučuje smíchaný s cukrem na záněty, vředy. Lze jej bez cukru použít také místo zubní pasty.  Lípa se používá také jako olej a to při masáži tvrdé kůži.
Pokud nás trápí nervozita, můžeme si udělat lipovou koupel, která by měla našemu trápení trochu odlehčit.

Ing. Miroslav Huryta

Read more...
© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP