Rajská jablka

>> čtvrtek 22. listopadu 2012


Pocházejí z Jižní Ameriky, v Peru se pěstovala v 5. st. př. n. l., po „objevení“ Ameriky se pěstovala v Evropě jako okrasná rostlina, pěstování jako zeleniny se datuje do 18. st. n. l.



Účinné látky
Lykopeny, karotenoidy – zabezpečují buněčnou ochranu, jsou rozpustné v tucích a uvolňují se až po zahřátí s olejem
Tyramin (ve zralých plodech) – zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, vyvolává zlepšení nálady, působí dráždivě na hladké svalstvo
Biotin – vitamin skupiny B – pro kůži a hladinu cukru v krvi
Niacin – (vitamin B3) – pro dobrou náladu a osvěžující spánek
Draslík – působí na vylučování vody a moči z těla
Zinek – důležitý pro vazivové tkáně a tvorbu hormonů
Vláknina – aktivuje trávení
Rajčata neskladujeme v lednici, protože ztvrdnou a ztrácejí aroma. Nejlépe je skladovat rajčata se stopkou při teplotě kolem 14°C, vydrží několik dní. Při teplotě 18-30°C dozrávají. Nezralá rajčata jsou v čerstvém stavu nepoživatelná, lze je však nakládat. Pro citlivé žaludky je nutné rajčata spařit a oloupat.
Recept:
Chléb s máslem obložíme bohatě na plátky nakrájenými rajčaty a jemně posolíme.
Na olivovém oleji osmažíme na kousky nakrájený česnek, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájená rajčata a dusíme do vzniku výborné omáčky. Dochutíme a podáváme s těstovinami

Read more...

Ředkev – uchovává mládí


Černá ředkev pochází z východní Evropy. Bílá pochází ze Středomoří.
Je velmi starou pěstovanou rostlinou. Velmi dobře ji znali ve starém Egyptě i v antickém Řecku. Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně, která k léčbě využívá jak kořene, tak semena rostliny. Ve středověkých klášterních zahradách byla pěstována jako zelenina i jako léčivky. Hildegarda z Bingenu doporučuje ředkev při nemocech z nachlazení a k podpoře trávení. Také se údajně dle této léčitelky jejím častým užíváním hubne.



Účinné látky
Hořčičné oleje – antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky na sliznicích, v žaludku i střevech (pomáhá odstraňovat nadýmání a průjmy), v krvi i ve vyměšovacích orgánech
Vláknina – urychluje průchod natrávené potravy střevy, odstraňuje zácpu

Omezení: při chorobách jater, žlučových kamenech

Recept:
Salát (syrová nastrouhaná ředkev, červená paprika, sladká kukuřice v plechovce – lépe hodinu odležet v chladničce, ztratí palčivou chuť. To platí i u šťávy získané z ředkve.)
Nakrájet a obložit s ní pečivo nebo ji lze dusit jako přílohu.

Read more...

Celer


Pěstuje se na celém světě jako zelenina, koření a léčivo, znali a používali již v Egyptě.


Účinné látky
Éterické oleje (terpeny) – antibakteriální a antimykotické účinky ve sliznicích a střevech, pomáhají při zánětech močových cest, uvolňují sliznice při nachlazení, pomáhá rozpouštění hlenů, mají lehce projímavý účinek, ovlivňují vylučování vody z těla (nať, šťáva i semena mají močopudný účinek)
B-komplex – působí na látkovou přeměnu sacharidů, dodává výživu pro naši nervovou soustavu

Recept:
Používáme do polévek, předvařený můžeme smažit v trojobalu, syrový přidáváme do pomazánek (vajíčková - 1 cibuli nasekáme na drobno, 1 celer očistíme a najemno nastrouháme, 3 vařená vejce oloupeme a nasekáme, spojíme majonézou, ochutíme solí a pepřem; lze přidávat do pomazánky a la krab; falešná humrová - celer a mrkev nastrouháme na křenovém struhadle, ihned zakapeme citrónovou šťávou, nepatrně osolíme, podle chuti přidáme majonézu, hořčici a vše smícháme; jablečný salát s celerem – vše nastrouhat a smíchat).

Read more...

Červené zelí


Pěstovalo se již v době předhistorické. Před rozšířením brambor patřilo červené zelí v našich zemích mezi hlavní potraviny.



Účinné látky
Selen – je součástí imunitního enzymu, působí na snižování krevního tlaku, pomáhá svaly zásobovat kyslíkem, odstraňuje jedovaté těžké kovy, chrání brzlík, na selenu závislí enzym deiodináza aktivuje štítnou žlázu
Niacin (vit. B3) – pro buněčnou energii, náladu, látkovou přeměnu
Kyselina listová – pro krvetvorbu, růst buněk
Vitamin C – imunita, mentální zdraví
Zinek – pro vaziva, výkon mozku
Vláknina – nasává trávicí šťávy, působí na odstraňování jedovatých látek, tuků, urychluje průchod tráveniny střevy, odstraňuje ochablost střev, podporuje regeneraci sliznice střev

Recept:
Konzumujeme syrové ve formě salátu (s jablky, citronovou šťávou a lžící oleje), dušené, kysané (Hanácký salát – zelí smícháme s majonézou).

Read more...

Špenát – veselá nálada pro všechny generace

>> čtvrtek 15. listopadu 2012


Špenát – veselá nálada pro všechny generace, ale můžeme ho jíst jen dvakrát v týdnu

Pochází z Íránu, Turkestánu a Afganistánu, do Španělska a tak i Evropy se dostal z maurské kuchyně

Účinné látky
Vitamin A – chrání sliznice proti volným radikálům
Vitaminy B – uklidňuje nervovou soustavu, posiluje mozek, energii buněk a srdce i krásu pleti a vlasů, na dobrý spánek
Vitamin C
Draslík – stavba kostí, zubů
Hořčík – podporuje činnost svalů a srdce
Měď – pro hormony štěstí
Železo – krvetvorba, dýchání buněk
Mangan – nepostradatelný pro krev, kosti, nervovou soustavu, slinivku břišní, zdravou barvu pokožky
Vláknina – podporuje činnost střev

Doporučujeme čerstvý pro přípravu salátů nebo vařený s těstovinami, noky či jako přílohu.


Read more...

Olivy – dar bohyně Athény městu


Platón: Dokud budou lidé jíst chléb, sýr a olivy a pít víno, bude obec šťastná.

Pochází z oblasti Středomoří, zmínky o nich jsou Bibli i starořeckých dílech
Zelené olivy jsou nedozrálé, černé plně vyzrálé.  Nakládají se do slaného roztoku, marinují se v olivovém oleji.



Účinné látky

Esenciální mastné kyseliny
- pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi
- důležité pro ochranné membrány buněk
- za studena lisovaný olej obsahuje 20 % nasycených a 80 % nenasycených mastných kyselin. Desetinu z toho tvoří esenciální mastné kyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit
- díky nim se tvoří prostaglandiny (podporují imunitu, léčí záněty a pomáhají odstranit bolest)
- omlazují

Doporučujeme olej lisovaný za studena.

Recept:
Olivový tvaroh
Vepřové na olivách

Read more...

Červená řepa – zdroj štěstí, odvahy a síly


Pochází ze Středomoří a pobřeží Atlantiku, Římané ji používali jako léčivou rostlinu


Účinné látky

Křemík – posiluje vazivové tkáně a kůži, stěny cév a kosti
Kyselina listová (vitamin skupiny B) – podporuje tvorbu nukleových kyselin v jádrech buněk, produkci žaludečních šťáv (pro lepší využití bílkovin), podporuje tvorbu červených krvinek, aktivuje metionin a tím dodává pružnost a lesk vlasům a nehtům
Draslík – odvádí vodu a kyselé látky u těla
Vláknina – reguluje činnost střev, detoxikuje
Vitamin C  

Doporučujeme také čerstvou šťávu pro rekonvalescenty, proti kašli, pečenou či vařenou jako zdroj minerálů a vitaminů.

Recepty:
Řepu (1/2 kg) pečlivě omyjeme, uvaříme. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Přidáme jemně nakrájenou 1 cibuli, zalijeme směsí oleje, soli, medu, pepře a octa.

Pečenou řepu osolíme, pokapeme citronem a máslem (olejem).

Read more...

Brokolice – protistresová zelenina


Domovem je oblast Středozemního moře, pravděpodobně Apeninský poloostrov.



Účinné látky
Hořčík – posiluje srdce, proti bolestem
Karoteny – slouží k metabolizování vitaminu A, který zasahuje proti volným radikálům
Draslík – odvodňování, snižování krevního tlaku
Vláknina – zlepšuje trávení a práci střev
Pomáhá regenerovat a chránit sliznice. Vhodná pro ženy během menstruace, podporuje krvetvorbu.
Používat růžice, které nejsou žluté a otevřené, nejlépe je vařit krátce a v páře.

Recept
Podáváme s rajčetem, avokádem a vejcem pro lepší využití živin.
Brokolicový krém (uvaříme růžičky brokolice, rozmixujeme, osolíme, dochutíme pepřem a muškátovým květem, podáváme s osmaženou houskou), zapečená s brambory a sýrem.

Read more...

Brambory – Incké zlato


Pocházejí z horských oblastí jihoamerických And, kde je před víc než 2000 lety pěstovali Inkové. Do Evropy se dostaly s kolonizátory jako exotická kvetoucí rostlina.

Pozor: nezralé brambory nebo jejich zelené části a klíčky obsahují jedovatou látku solanin, nerozkládá se teplotou



Účinné látky

Plody jsou bohaté na minerály:
Draslík – pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu, význam pro odvodňování těla a vyplavování škodlivin, snižují krevní tlak.
Hořčík ­– dárce života pro všechny buňky
Niacin – aktivace látkové přeměny
Vitamin C (20 mg/100 g)
Atropin – v syrové šťávě pomáhá při pálení žáhy

Nejvíce vitaminů a minerálů je uloženo těsně pod slupkou, nejlépe je nové brambory pouze pečlivě umýt, neloupat a konzumovat se slupkou. Na jaře je lépe je oloupat kvůli klíčkům.

Recept:
Vařené nebo pečené brambory s bylinkovým máslem, tvarohem nebo kozím sýrem.

Read more...
© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP