Zázrak pro chladné měsíce

>> neděle 23. října 2011

V dnešním článku o zdraví se zmíníme o dalším z tzv. „zázraků přírody“, tentokrát původem z Asie. Když ještě doplníme, že byl a je považován téměř za všelék a že se s ním nejčastěji setkáme ve formě žlutého nebo hnědého oddenku, který má výraznou štiplavou chuť, budou již mnozí tušit, že dnes bude řeč o zázvoru.
Zázvor pravý (lat. Zingiber officinale) je vytrvalá bylina, která dosahuje výšky až 2 metry. Potřebuje tropické klima a vysokou vlhkost vzduchu a většina současné produkce pochází z Indie. V asijské kuchyni má jako koření a lék své místo již více než 3000 let a do Evropy se dostal v období antiky.
Obsahuje více než 160 prokázaných chemických látek jako jsou vitamíny, minerály a také některé silice, z nichž nejvýraznější je gingerol, kterému zázvor vděčí za svou výraznou chuť a vůni.



Použití a účinky zázvoru jsou opravdu široké: jako prevence před chřipkou a nachlazením, při kinetózách (nevolnost při pohybu), k léčení různých zažívacích obtíží (zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a slin), při průjmových onemocněních, jako prostředek proti plynatosti, jako antipyretikum (vyvolává pocení a snižuje horečku), k uvolnění křečí či ke zklidnění. Má obecně protizánětlivé a analgetické účinky, takže může pomoci, když už nám nějaký ten zánět v krku propukne nebo když nás rozbolí hlava, svaly či klouby.
Nejčastější forma užívaní zázvoru jako léku je zřejmě ve formě zázvorového čaje, resp. vývaru. I když lze zakoupit zázvor drcený i sušený v praktických sáčcích, čerstvý zázvor je zřejmě nejlepší volbou. Po zakoupení části oddenku (v ceně asi 90 Kč za kilogram), vydrží poměrně dlouho, rozhodně i několik týdnů. Čaj lze připravit například tak, že na plátky nakrájený kousek  v délce cca 1-2 cm zalijeme vroucí vodou a necháme stát min. 10 minut. Silnějšího nápoje dosáhneme tak, že oddenek nastrouháme. Pak nám obvykle stačí poloviční množství.
Zázvorový čaj je ideální osladit medem a přidat čerstvou citronovou šťávu. Tím vznikne skutečný elixír.
Mezi méně známé druhy použití zázvoru patří například zázvorový ocet, který lze použít ve spojení s nasekanou cibulí pro krční zábal při zánětu hrtanu. Na různé druhy obkladů a masáží se hodí i zázvorový olej.
Ačkoliv je zázvor v mnoha ohledech přínosný pro zdraví člověka, je dobré vždy jeho pravidelné používání jako léku konzultovat s lékařem. Nežádoucích vedlejších účinků není mnoho, ale jako u všech ostatních léků včetně těch, které pocházejí z naší přírody, není použití zcela bez rizik. Bez konzultace s lékařem by se zázvoru měly určitě vyhnout osoby se žlučovými kameny, s refluxní chorobou jícnu a se vředy v trávicím traktu. Vnější použití pak nelze doporučit v případě některých kožních onemocněních a přímo na otevřené rány.

Ing. Ondřej Aksamít

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP