Muzikoterapie

>> pátek 20. dubna 2012


Náš život je plný hudby. Posloucháme ji často, protože se nám líbí, protože si chceme odpočinout, navodit atmosféru, zavzpomínat. Line se z různých zdrojů našeho okolí tak, že ji skoro nevnímáme. Přestože se zdá být něčím tak obyčejným, moudří lidé dávných dob věděli, jak silný má na nás vliv. Používala se velmi často kvůli svým schopnostem ovlivňovat rozpoložení člověka, náladu i chování a dokonce i kvůli jejím léčivý účinkům. Mnohaletými výzkumy a testy bylo zjištěno, že hudba dokáže maskovat nepříjemné zvuky a pocity, může nás harmonizovat, urychlit léčení a dokonce dobře zvolená hudba, a nejlépe vlastní zpěv, může odstranit i bolest.

Gregoriánský chorál: Melodicky se linoucí hlasy přímo vyzývají k uvolnění a ponoření se do hloubky duše neboli k výšinám ducha. Při poslechu přináší hluboké uvolnění, odplaví stres, podporuje klidné studium či meditaci. Dokáže snížit krevní tlak, pozvednout náladu i výkonnost. Zaplaví posluchače proudem energie a životní síly. 

Barokní hudba (J. S. Bach, G. F. Händl, A. Vivaldi): Je založena na matematických vztazích zakomponovaných do skladeb. Díky tomu přináší řád, stabilitu, předvídatelnost a bezpečí. Vytváří pocit jistoty a pevných bodů v životě. Pomáhá uspořádat chaotické myšlenky a rozrušené emoce. Je vhodná ke studiu a práci. Výzkumy ukázaly, že nám pomáhá naučit se větší množství věcí nazpaměť. 



Klasicistní hudba (J. Haydn, W. A. Mozart, L. van Bethoven): Tato hudba v sobě skrývá jasnost, čistotu a eleganci. Skrze ni člověk opět nalézá světlo a ztracenou naději. Je to hudba veselá, silná a dynamická,  znovu nás navrací k plnému životu pro přestálých obtížích. Povznáší ke světlu, k tomu, co je vznešené a trvalé. Je schopna zlepšovat koncentraci, paměť a vnímání prostoru.

Romantismus (Wagner, Shubert, Schumann, Čajkovskij, Chopin): Romantická hudba je silně emotivní a na emoce také působí, v nižších i vyšších úrovních. V těch nižších dokáže emoce harmonizovat a uklidnit. Posiluje sympatie, soucit a lásku. Některé skladby však povznáší k nejvyšším citům a probouzí mystické touhy po božských úrovních. Pak probouzí odvahu, touhu dosáhnout svých vlastních vrcholů a probouzí sílu a nadšení k překonání všech životních překážek.

Populární a country hudba: Tato hudba probouzí emoce, podle rytmu může zpomalovat či zrychlovat, navozuje pocit pohody. Má však také funkci jakési stabilizace, přináší dojem bezpečí a stává se zvukovým útočištěm. Je to proto, že každý z nás v sobě nosí jisté písně a melodie, které poslouchal v dobách svého mládí nebo je má spojené s důležitými a krásnými okamžiky svého života.

Rocková hudba: Je to náročná hudba, která dokáže rozvířit hluboké vášně včetně agresivity, stimuluje k pohybu a přináší mnoho energie. Může vyvolat napětí, nesoulad, stres a bolest. Ale zároveň může vnitřní napětí a frustraci odbourat. Bylo prokázáno, že zvyšuje tepovou frekvenci a rytmus dýchání, s čím roste i napětí i stres, a oslabuje výkonnost.



Naše rada na závěr? Prozpívejte se životem. Se zpěvem se žije radostněji, máme více síly. Společný zpěv vytváří pouta mezi lidmi, otvírají se při něm lidská srdce, která přejí vzájemnému porozumění. Samotný poslech hudby nás neučiní lepšími, ale může nám dodat sílu, energii, probudit nadšení pro to, abychom svoji cestu uskutečnili.

Jana Aksamítová

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP