Očista a povzbuzení organizmu

>> středa 30. května 2012


Příroda opět dává najevo svou sílu a my toho můžeme s úspěchem využít. Při procházce do míst, která se nenacházejí blízko zdrojů znečištění, můžeme obětovat trochu času a nasbírat jarní byliny. Svému tělu tak dodáme vitalitu a umožníme mu snáze vyloučit nejrůznější toxiny, které naše tělo nastřádalo. Používáme mladé listy, příp. květy, nepoškozené a zdravé a před použitím je dobře propereme ve studené vodě. Dbáme na to, aby se nezapařily. Uvedeme si několik příkladů bylin, které je škoda nevyužít.

Bylinky vhodné pro očistné kúry:


Pampeliška lékařská (Smetánka) nám na jaře nabízí mladé listy. Ty mají dosti silné močopudné účinky, podporují činnost ledvin a jater a tím i detoxikaci organismu. Obsahuje vitamíny A,B, C, betakaroten, křemík, draslík a vápník, hořčiny taraxacin,  ataraxasterin, třísloviny a fytoncidy. Obsahem inulinu je pampeliška vhodná pro diabetiky. Nahořklá chuť ji předurčuje především do zeleninových salátů. Je důležité nepřehánět s množstvím, jinak mohou mít někteří lidé mírné zažívací potíže. Doporučená denní dávka je 1 větší hrst čerstvých listů na osobu.

Kopřiva dvoudomá je takřka zázračnou bylinou proti jarní únavě. V tomto období se dá použít nejen jako čaj, ale také do polévek, jako špenát či nádivka. Obsahuje vitamín C, betakaroten, vitamin A, vápník a železo. Působí močopudně, rozpouští hleny v těle, pomůže při akné, ekzémech, revmatismu a chudokrevnosti. Podporuje léčení zánětů močových cest, používá se při vysokém tlaku a pomáhá při premenstruačním syndromu, u zvětšení prostaty a senné rýmy. Kopřivu bychom měli užívat vždy 2 týdny a poté 2 týdny vynechat protože odvádí z těla draslík. Proto je při častějším použití třeba dbát na jeho doplnění, například jedením banánů a čerstvé zeleniny. Nepoužívat v těhotenství, při kojení a u dětí do 2 let.

Šťovík kyselý je oblíbený obzvláště mezi dětmi. Ve svých listech nám nabízí mnoho vitaminu C, betakarotenu, vápníku,  dále třísloviny, soli železa, manganu, draslíku a křemíku. Působí močopudně, čistí krev a stimuluje játra k činnosti. Pozor na předávkování kyselinou šťavelovou, která se při vysokých dávkách může usazovat v ledvinách. U někoho může způsobit alergickou kopřivku. Proto doporučujeme max. 100 g listů na osobu a den. Dobré je jej doplnit mlékem nebo vejcem při přípravě jídla. Používáme jej do salátů, polévek, přidáváme do špenátu, pomazánek apod.

Sedmikráska chudobka nám ke konzumaci nabízí listy i květy. Dají se použít do salátu, ale třeba i do polévky, na chléb s máslem apod. Účinek listů i květů je pro detoxikaci téměř stejný. Obsahují hořčiny, sliz, silice, flavonoidy, třísloviny, triterpenové saponiny, organické kyseliny, minerální látky, inulín a cukr. Působí močopudně, stimuluje žlučník a játra, lehce podporuje pocení a čistí krev. Sedmikráska pomůže na dnu, artritidu, akné, ekzémy, zevně použitá jako koupel nebo na kloktání je účinná na špatně se hojící rány, vředy a při zánětech dásní.



Česnáček lékařský je bylina s česnekovou vůní. Mladé listy s lehce nahořklou chutí lze v menším množství přidat do salátu nebo polévky.  Dříve se také sušil a používal jako koření. Česnáček obsahuje glykosidy,  sinigrin,  allylsulfid,  rhodanalyl, alliarin,  etérický olej, pektin a má vysoký obsah vitaminu C a betakarotenu. Má detoxikační účinky a byl také doporučován při léčbě revmatu, dny a ekzémů. Dále obsahuje isothiokyanáty, které účinkují proti rakovině.



Popenec břečťanovitý lze používat od dubna do července, kdy nejlépe odpoledne sbíráme nať. Lze jej použít do salátu apod., jako u předcházejících druhů. Obsahuje třísloviny, hořčiny, silice, cholin, saponiny, pryskyřice, organické kyseliny, vitamín C, betakaroten a draslík. Má protizánětlivé a stahující účinky, působí močopudně a hojivě. Je účinný při katarech dutin, a průdušek. Při zahlenění jej lze kloktat. Podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a mírní průjmová onemocnění. Lze jej použít na čaj, do koupele, jako obklad nebo jako koření.

Ing. Miroslav Huryta

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP