Léčivá moc spánku (1. část)

>> sobota 18. května 2013


Většina lidí považuje spánek pouze za období odpočinku mezi aktivitami našeho života. Přestože spánkem trávíme téměř třetinu našeho života, málokdy se zamýšlíme nad tím, co se s námi během noci děje. Snad jen pokud spíme špatně, nebo máme živé sny. Proč vlastně musíme spát, jak moc je pro naše zdraví spánek důležitý, na to věda zatím zcela jasné odpovědi nepřinesla. Z východní tradice víme, že v celé přírodě je přirozené střídání období aktivity a pasivity. To je zřejmé, většinou však máme představu pasivního odpočinku. Je to, ale odpočinek aktivní, tak jako příroda během zimy regeneruje a připravuje se na další jaro, tak i lidský organismus ve spánku pracuje na mnoha různých úrovních. Je již dokázáno, že spánek je nezbytný pro zdravý imunitní systém, pro mentální zdraví, pro růst a regeneraci každé buňky v organismu.

Lidský organismus funguje jako dobře řízený systém, který má svoje vnitřní hodiny. Řada lidí špatně toleruje změny letního a zimního času, a jde jen o jednu hodinu. Pásmová nemoc je dalším příkladem zmatení biologických hodin.

Spánek je odrazem našeho dne. Proto může být mnoho důvodů, proč není kvalitní, od našeho jídelníčku, zaměstnání, pohybové aktivity, až k uspořádání ložnice. Než sáhneme po kouzelné tabletce, můžeme se pokusit zlepšit spánek úpravou našeho životního rytmu, nebo pomocí přírodních prostředků.


            
Bylinné čaje užíváme 30-60 minut před spaním, vždy čerstvě připravené, často ve směsích.  Příjemnou variantou jsou koupele z léčivých rostlin. Relaxace a teplo vody podporují zklidňující účinky rostlin.
Mučenka – Passiflora – uklidňuje, navozuje spánek, přináší úlevu od bolesti a od svalového napětí. Je vhodná na nespavost obecně, u astmatiků, křečí, bolestí nervového původu.

Kozlík lékařský – Valeriana officinalis – uklidňuje a navozuje spánek, uvolňuje spasmy, zklidňuje zažívání, snižuje krevní tlak, Používá se při těžké nespavosti, která může být provázena bolestí, křečemi, střevními obtížemi, nadýmáním, při menstruačních bolestech, úzkosti nebo nadměrným rozrušením. Je třeba užívat opatrně, nepřekračovat doporučené dávky, neužívat dlouhodobě.

Chmel – Humulus lupulus – uvolňuje, navozuje spánek, antiseptický účinek. Je možné použít při nespavosti obecně, zvláště při napětí, úzkosti, neklidu, při špatném zažívání, při bolestech hlavy.
Heřmánek – Chamomilla – pomáhá relaxaci, uvolňuje zažívání, spasmy, zmírňuje bolesti. Jemná bylina vhodná pro děti, doporučovaná při úzkosti, neklidu, poruchy zažívání, katar

Oves – posiluje nervy, antidepresivní účinek. Účinný při stresu, vyčerpání, depresi, stavy oslabení, časové posuny. Vnitřně v podobě ovesné kaše, nebo tinktur, výborný do koupele.

Třezalka – Hypericum perforatum – má sedativní účinek, zmírňuje bolest, zlepšuje kvalitu spánku. Používá se jako přírodní léčba depresí, nespavosti, při emocionálním rozrušení během menopauzy. Při dlouhodobém užívání může způsobit přecitlivělost na světlo.

MUDr. Jana Hastíková
(Příště se můžete těšit na předspánkový rituál a na homeopatika proti nespavosti.)

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP