Aromaterapie

>> úterý 22. února 2011

Z řečtiny pocházející slova „Aroma“ a „therapeuó“ znamenají „vůně“ a „sloužit, pečovat“ a v přeneseném slova smyslu i „léčit“. Aromaterapie je jemná a přírodní metoda, jak přivést do života člověka více harmonie i více zdraví. Vůně je spojena s obsahem esenciálních olejů (silic) v rostlinách a působí na mnoha úrovních lidské bytosti. Přináší úlevu tělu, ovlivňuje naši vitalitu a působí i na emoční a mentální svět člověka.

Při aromaterapii je třeba být citlivý při výběru silic a dát na příjemnost vůní, která se v průběhu léčby může měnit. Není vhodné „užívat“ oleje dlouhodobě, ale po 1 – 2 týdnech vystřídat. Užíváním se rozumí především aplikace prostřednictvím vhodných aromalamp, rozstřikování směsí vůní s vodou do prostředí nebo masáží v ředěné formě. Esenciální oleje mají být správně uchovávány a chráněny před účinky tepla, světla, vzduchu a vlhkosti. Při výběru olejů není vhodné kupovat ty nejlevnější a už vůbec ne syntetické.
Příklady použití esenciálních olejů pro psychosomatické potíže:
Dezinfekční: tea tree, eukalyptus, levandule
Zklidňující: bergamot, heřmánek, šalvěj muškátová, kadidlo, levandule, meduňka, muškátový ořech, neroli, růže, ylang-ylang
Stimulující: bazalka, černý pepř, eukalyptus, geranium, máta peprná, rozmarýn
Analgetické: bergamot, heřmánek, levandule, majoránka, máta, rozmarýn
Antidepresivní: heřmánek, šalvěj, levandule, santalové dřevo, ylang-ylang, neroli (mají sedativní účinky), bergamot, geranium, jasmín, mandarinka červená, mimóza (bez sedativních účinků). Jasmín a neroli pomáhají zvýšit sebedůvěru v sebe a své možnosti překovávat překážky.
Protistresové: růžové dřevo, tymián, valerián, rozmarýn, labdanum, galbanum

Ať už nám chybí či nechybí harmonie a zdraví, kontakt s přírodou či dobrá nálada, můžeme se pokusit proniknout do světa vůní, které jsou, jak se poeticky říká, tajemnou duší rostlin.

Mgr. Dana Gabrielová

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP