Jak se bránit před chřipkou a nachlazením?

>> úterý 22. února 2011

Máme sice za sebou již velkou část zimy, ale jaro je zatím v nedohlednu. Doléhá na nás málo slunečního svitu, nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny, střídání mrazů a oteplení, vzduch plný prachu a smogu. Naše imunita pak někdy nezvládne nápor virů, které projdou skrze naše dýchací cesty a způsobí nám rýmu, kašel, teplotu a celkovou slabost a vyčerpanost. Pokud se nechceme zcela izolovat na pustém ostrově daleko od lidí, nemůžeme se vyhnout ani kontaktu s těmito mikroorganismy, ale máme možnost upevnit naši ochrannou bariéru, tak abychom je nepustili dovnitř. Existuje řada prostředků, které pomáhají doslova vyztužit naši bariéru proti zevním vlivům.
Prvním z těchto prostředků je otužování, se kterým je potřeba začít zvolna spíše v teplejších obdobích roku, nejlépe sprchováním vlažnou vodou a pohybem na čerstvém vzduchu bez ohledu na počasí. Dalšími jednoduchými a praktickými prostředky, které se osvědčují při pravidelném používání, jsou potravinové doplňky s obsahem rostliny, která má krásný název třapatka nachová, ale je známější pod latinským názvem Echinacea purpurea. 

Tato rostlina pochází ze severní Ameriky a byla odedávna používána jako univerzální protiinfekční lék. Současné výzkumu ukazují, že zvyšuje počty bílých krvinek, které bojují proti škodlivým mikroorganismům. Echinaceu najdeme v celé řadě různých přípravků jako např. multivitaminů, bohužel často jen v minimálním množství. Proto je třeba při výběru upřednostnit přípravky s co nejvyšším obsahem této léčivé látky. Užitečný je vitamín C užívaný v dávce minimálně 500 mg každý den a homeopatický přípravek Oscillococcinum, který lze brát i preventivně např. jednou za týden po dobu chladných období roku. 

Nesmíme zapomenout ani na prostředky našich babiček, jako je čaj z květů lípy nebo černého bezu. Jedinečné účinky na celkové prohřátí našeho organismu má i zázvor v různých podobách nejčastěji ve formě čaje z čerstvého kořene.
Určitě bychom našli řadu bylinek, vitaminů a doplňků, ale neméně důležitý je optimismus a dobrá nálada, které také prokazatelně zvyšují odolnost proti nachlazení.

MUDr. Lucie Šrámková

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP