Blahodárná mořská voda

>> úterý 23. října 2012


Pobyt u moře má blahodárné účinky na náš organizmus... Mnozí mají zkušenost, že pobyt u moře zvyšuje odolnost organizmu. Samozřejmě, že jde o kombinaci – dovolená, slunce, pohyb, jiná strava, vlhkost vzduchu a mořská voda. Pro dnešek se zaměřme právě na mořskou vodu.
Víte, že voda na planetě Zemi zaujímá 71 % jejího povrchu (z toho 97 % tvoří slaná voda)?
Podíváme-li se na lidský organismus, tak zjistíme, že tělo dítěte obsahuje 80 % vody, tělo dospělého zdravého člověka přibližně 70 %, stárnutím se obsah vody v těle snižuje až na 60 %.
Víte, že mořská voda obsahuje všechny prvky Mendělejevovy periodické tabulky prvků? Mořská voda obsahuje 96,5 % vody a 3,5 % jiných látek. Jedná se o organické látky (sloučeniny uhlíku jako např. aminokyseliny, cukry, vitamíny), rozpuštěné plyny (64 % dusík, 34 % kyslík) a směs solí. Průměrná slanost (salinita) mořské vody je 35 g (tj. 35 g solí v 1 kg mořské vody). Ze solí tvoří 78 % chlorid sodný. Mezi další složky patří síran sodný, síran vápenatý, chlorid hořečnatý, síran hořečnatý, chlorid draselný, síran draselný, uhličitan strontnatý, zlato, stříbro, měď, mangan, nikl, kobalt, fluor, molybden, antimon, železo, křemík, selen, síra, zinek a jod. Další prvky a sloučeniny se vyskytují ve velmi malých – stopových množstvích, je obtížné je stanovit běžnými analytickými postupy. Často se uvádí, že zastoupení těchto látek v krevní plazmě je podobné tomu v mořské vodě.
Mořská voda má léčebné vlastnosti velmi prospěšné lidskému tělu. Tyto vlastnosti byly známé již ve starověkých školách moudrosti Pythagory a Hippokrata, dnešní věda je jen potvrzuje. Slaná voda má příznivé účinky na různá onemocnění kůže, ekzémy, dýchací cesty, pohybový aparát a obecně na imunitu.
Na trhu jsou např. prostředky (většinou nosní spreje) sloužící k podpůrné léčbě rýmy, včetně alergické, nachlazení, bronchitid, chronické sinusitidy, apod. Obnovují přirozenou vlhkost nosní sliznice a zároveň ji zbavují nečistot, aby tak mohla plnit svou funkci „filtru“ škodlivých látek, které se běžně vyskytují ve vzduchu. Proto jsou používané lidmi, kteří žijí v místech s větším znečištěním, kteří pracují v prašném prostředí či v kanceláři, kde je kvůli klimatizaci příliš suchý vzduch. Doporučuje se jejich použití konzultovat s lékařem či lékárníkem.

Ing. Dana Gabrielová

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP