Homeopatická první pomoc

>> čtvrtek 25. října 2012


Homeopatie je alternativní léčebná metoda, která má široké použití u mnoha akutních i chronických stavů. Léčba chronických onemocnění patří do rukou odborníka. U mnoha akutních příznaků si však můžeme pomoci sami. Jedno z pravidel homeopatie totiž je, že čím dříve léčbu zahájíme, tím dříve nemoc ustoupí, nebo se příznaky vůbec nerozvinou, organismus najde znova svoji rovnováhu a navrací se k plnému zdraví.



Co mít v homeopatické lékárničce?

Arnica montana 5-9CH:  je lék na všechny traumatismy lokální i celkové. Stavy po operacích, úrazech typu pohmoždění, s tvorbou modřin, po poranění kloubů, při svalové únavě po náročných fyzických výkonech. Podáváme 5 granulí v intervalu 2-6 hodin, intervaly prodlužujeme dle stavu a zlepšení. Před plánovanou operací je dobré podat večer a ráno 10 granulí, po výkonu jak je již uvedeno.
Aconitum napellus 9CH: používáme na všechny stavy po prochlazení spojené s prudkou horečkou, rýmou, nachlazením, kašlem, bolesti kloubů po prochladnutí. Zvýšená teplota do 38 st. je doprovázena velkou žízní, potřebou studených tekutin, chybí pocení. Při akutních stavech podáváme 5 granulí každé 2-4 hodiny, se zlepšováním intervaly prodlužujeme. Pokud se objeví pocení, končí indikace Aconita a podáváme Belladonu
Belladona 9CH:  má vždy velmi prudký začátek obtíží se zarudnutím obličeje, objevují se tepavé bolesti hlavy, výrazné pocení a suché sliznice. Nejčastěji prudké horečnaté onemocnění s teplotou 39-40 st., které se objevuje z plného zdraví, během několika málo hodin. Podáváme v intervalu 1-2 hodiny.
Allium cepa 5-9CH:  rýma z nachlazení nebo alergická, která začíná záchvatovitým kýcháním, výtok z nosu je čirý, ale pálivý, dráždí okraje nosních dírek a horní, sekret z očí je nedráždivý. Stav se zlepšuje na čerstvém vzduchu. Na začátku 5 granulí v intervalu 1-2 hodiny, prodlužujeme se zlepšením až na 3xdenně.
Euphrasia 9CH: opět rýma jakéhokoli původu se záchvatovitým kýcháním, ale sekret z nosu je nedráždivý, slzení dráždivé. Dávkovaní stejné jako Allium.
Nux vomica 5-9CH: používáme na stavy spojené s excesy v jídle, pití, kouření, jejichž následkem je bolest hlavy, přecitlivělost na zvuky a světlo, objevuje se záchvatovité kýchání.
Používáme také na zvracení a průjem po požití špatného jídla. Podáváme 5 granulí 3x denně.
Oscilococcinum: používáme na chřipku a chřipkové stavy spojené s horečkou, celkovou přecitlivělostí, kdy nás bolí klouby, svaly, kůže. Užíváme co nejdříve, při objevení se prvních příznaků 1 celou tubu léku, opakujeme v 6 hodinových intervalech. Pokud zahájíme léčbu dostatečně rychle stačí 3 dávky. Pokud zahajujeme ve fázi rozvinutého onemocnění, je potřeba delší léčba. Lze užít také jako prevenci v období chřipkové epidemie 1 dávku (tubu) týdně.



Homeopatické léky užíváme vždy alespoň 30 minut před  jídlem nebo po jídle, aby dutina ústní byla čistá. Granule necháme rozpustit pod jazykem, nezapíjíme.  Účinek homeopatik mohou neutralizovat také zubní pasty s mentolem, káva, čaj.
Použití homeopatie je bezpečné u dětí i u těhotných. Pokud však příznaky během 3 dnů neodezní, vyhledáme lékaře.  Uvedli jsme jen velmi malý příklad léků, které můžeme použít. Možnosti homeopatie jsou daleko větší, výběr léků je však individuální, a proto při složitějších nebo chronických obtížích vždy konzultujeme s odborníkem homeopatem.

MUDr. Jana Hastíková

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP