Celer

>> čtvrtek 22. listopadu 2012


Pěstuje se na celém světě jako zelenina, koření a léčivo, znali a používali již v Egyptě.


Účinné látky
Éterické oleje (terpeny) – antibakteriální a antimykotické účinky ve sliznicích a střevech, pomáhají při zánětech močových cest, uvolňují sliznice při nachlazení, pomáhá rozpouštění hlenů, mají lehce projímavý účinek, ovlivňují vylučování vody z těla (nať, šťáva i semena mají močopudný účinek)
B-komplex – působí na látkovou přeměnu sacharidů, dodává výživu pro naši nervovou soustavu

Recept:
Používáme do polévek, předvařený můžeme smažit v trojobalu, syrový přidáváme do pomazánek (vajíčková - 1 cibuli nasekáme na drobno, 1 celer očistíme a najemno nastrouháme, 3 vařená vejce oloupeme a nasekáme, spojíme majonézou, ochutíme solí a pepřem; lze přidávat do pomazánky a la krab; falešná humrová - celer a mrkev nastrouháme na křenovém struhadle, ihned zakapeme citrónovou šťávou, nepatrně osolíme, podle chuti přidáme majonézu, hořčici a vše smícháme; jablečný salát s celerem – vše nastrouhat a smíchat).

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP