Červená řepa – zdroj štěstí, odvahy a síly

>> čtvrtek 15. listopadu 2012


Pochází ze Středomoří a pobřeží Atlantiku, Římané ji používali jako léčivou rostlinu


Účinné látky

Křemík – posiluje vazivové tkáně a kůži, stěny cév a kosti
Kyselina listová (vitamin skupiny B) – podporuje tvorbu nukleových kyselin v jádrech buněk, produkci žaludečních šťáv (pro lepší využití bílkovin), podporuje tvorbu červených krvinek, aktivuje metionin a tím dodává pružnost a lesk vlasům a nehtům
Draslík – odvádí vodu a kyselé látky u těla
Vláknina – reguluje činnost střev, detoxikuje
Vitamin C  

Doporučujeme také čerstvou šťávu pro rekonvalescenty, proti kašli, pečenou či vařenou jako zdroj minerálů a vitaminů.

Recepty:
Řepu (1/2 kg) pečlivě omyjeme, uvaříme. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Přidáme jemně nakrájenou 1 cibuli, zalijeme směsí oleje, soli, medu, pepře a octa.

Pečenou řepu osolíme, pokapeme citronem a máslem (olejem).

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP