Ředkev – uchovává mládí

>> čtvrtek 22. listopadu 2012


Černá ředkev pochází z východní Evropy. Bílá pochází ze Středomoří.
Je velmi starou pěstovanou rostlinou. Velmi dobře ji znali ve starém Egyptě i v antickém Řecku. Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně, která k léčbě využívá jak kořene, tak semena rostliny. Ve středověkých klášterních zahradách byla pěstována jako zelenina i jako léčivky. Hildegarda z Bingenu doporučuje ředkev při nemocech z nachlazení a k podpoře trávení. Také se údajně dle této léčitelky jejím častým užíváním hubne.



Účinné látky
Hořčičné oleje – antibakteriální, antimykotické a antivirové účinky na sliznicích, v žaludku i střevech (pomáhá odstraňovat nadýmání a průjmy), v krvi i ve vyměšovacích orgánech
Vláknina – urychluje průchod natrávené potravy střevy, odstraňuje zácpu

Omezení: při chorobách jater, žlučových kamenech

Recept:
Salát (syrová nastrouhaná ředkev, červená paprika, sladká kukuřice v plechovce – lépe hodinu odležet v chladničce, ztratí palčivou chuť. To platí i u šťávy získané z ředkve.)
Nakrájet a obložit s ní pečivo nebo ji lze dusit jako přílohu.

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP