Olivy – dar bohyně Athény městu

>> čtvrtek 15. listopadu 2012


Platón: Dokud budou lidé jíst chléb, sýr a olivy a pít víno, bude obec šťastná.

Pochází z oblasti Středomoří, zmínky o nich jsou Bibli i starořeckých dílech
Zelené olivy jsou nedozrálé, černé plně vyzrálé.  Nakládají se do slaného roztoku, marinují se v olivovém oleji.



Účinné látky

Esenciální mastné kyseliny
- pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi
- důležité pro ochranné membrány buněk
- za studena lisovaný olej obsahuje 20 % nasycených a 80 % nenasycených mastných kyselin. Desetinu z toho tvoří esenciální mastné kyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit
- díky nim se tvoří prostaglandiny (podporují imunitu, léčí záněty a pomáhají odstranit bolest)
- omlazují

Doporučujeme olej lisovaný za studena.

Recept:
Olivový tvaroh
Vepřové na olivách

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP