Rajská jablka

>> čtvrtek 22. listopadu 2012


Pocházejí z Jižní Ameriky, v Peru se pěstovala v 5. st. př. n. l., po „objevení“ Ameriky se pěstovala v Evropě jako okrasná rostlina, pěstování jako zeleniny se datuje do 18. st. n. l.



Účinné látky
Lykopeny, karotenoidy – zabezpečují buněčnou ochranu, jsou rozpustné v tucích a uvolňují se až po zahřátí s olejem
Tyramin (ve zralých plodech) – zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, vyvolává zlepšení nálady, působí dráždivě na hladké svalstvo
Biotin – vitamin skupiny B – pro kůži a hladinu cukru v krvi
Niacin – (vitamin B3) – pro dobrou náladu a osvěžující spánek
Draslík – působí na vylučování vody a moči z těla
Zinek – důležitý pro vazivové tkáně a tvorbu hormonů
Vláknina – aktivuje trávení
Rajčata neskladujeme v lednici, protože ztvrdnou a ztrácejí aroma. Nejlépe je skladovat rajčata se stopkou při teplotě kolem 14°C, vydrží několik dní. Při teplotě 18-30°C dozrávají. Nezralá rajčata jsou v čerstvém stavu nepoživatelná, lze je však nakládat. Pro citlivé žaludky je nutné rajčata spařit a oloupat.
Recept:
Chléb s máslem obložíme bohatě na plátky nakrájenými rajčaty a jemně posolíme.
Na olivovém oleji osmažíme na kousky nakrájený česnek, přidáme na kostičky pokrájenou slaninu. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájená rajčata a dusíme do vzniku výborné omáčky. Dochutíme a podáváme s těstovinami

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP