Červené zelí

>> čtvrtek 22. listopadu 2012


Pěstovalo se již v době předhistorické. Před rozšířením brambor patřilo červené zelí v našich zemích mezi hlavní potraviny.



Účinné látky
Selen – je součástí imunitního enzymu, působí na snižování krevního tlaku, pomáhá svaly zásobovat kyslíkem, odstraňuje jedovaté těžké kovy, chrání brzlík, na selenu závislí enzym deiodináza aktivuje štítnou žlázu
Niacin (vit. B3) – pro buněčnou energii, náladu, látkovou přeměnu
Kyselina listová – pro krvetvorbu, růst buněk
Vitamin C – imunita, mentální zdraví
Zinek – pro vaziva, výkon mozku
Vláknina – nasává trávicí šťávy, působí na odstraňování jedovatých látek, tuků, urychluje průchod tráveniny střevy, odstraňuje ochablost střev, podporuje regeneraci sliznice střev

Recept:
Konzumujeme syrové ve formě salátu (s jablky, citronovou šťávou a lžící oleje), dušené, kysané (Hanácký salát – zelí smícháme s majonézou).

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP