Brambory – Incké zlato

>> čtvrtek 15. listopadu 2012


Pocházejí z horských oblastí jihoamerických And, kde je před víc než 2000 lety pěstovali Inkové. Do Evropy se dostaly s kolonizátory jako exotická kvetoucí rostlina.

Pozor: nezralé brambory nebo jejich zelené části a klíčky obsahují jedovatou látku solanin, nerozkládá se teplotou



Účinné látky

Plody jsou bohaté na minerály:
Draslík – pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu, význam pro odvodňování těla a vyplavování škodlivin, snižují krevní tlak.
Hořčík ­– dárce života pro všechny buňky
Niacin – aktivace látkové přeměny
Vitamin C (20 mg/100 g)
Atropin – v syrové šťávě pomáhá při pálení žáhy

Nejvíce vitaminů a minerálů je uloženo těsně pod slupkou, nejlépe je nové brambory pouze pečlivě umýt, neloupat a konzumovat se slupkou. Na jaře je lépe je oloupat kvůli klíčkům.

Recept:
Vařené nebo pečené brambory s bylinkovým máslem, tvarohem nebo kozím sýrem.

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP