Bylinky za oknem

>> pátek 22. dubna 2011

Jednoduchým způsobem jak podpořit své zdraví a potěšit chuťové buňky, je pěstování bylinek za oknem či na balkóně. Mnoho receptů dokonce čerstvé byliny vyžaduje. Stačí nám k tomu truhlík nebo květináče, trocha kvalitní zeminy a světlé místo. Pěstovat tymián, bazalku, majoránku, dobromysl, šalvěj, rozmarýn, saturejku, petrželku, meduňku, mátu, pažitku, libeček a další od nás nevyžaduje žádné zvláštní schopnosti a podmínky. Základním předpokladem je mít k dispozici místo, kam několik hodin svítí slunce. Ideální je východ nebo západ, při jižní dispozici je zapotřebí rostliny přistiňovat před poledním sluncem.
Kdo má trochu zkušeností, může to zkusit ze semínek (do poloviny března), ale nejjistější je nakoupit v zahradnictví předpěstované rostliny. U rostlin ze supermarketu hrozí nebezpečí, že jsou pěstovány pro rychlou sklizeň a likvidaci. Je důležité je co nejdříve přesadit a potřebují postupnou aklimatizaci na podmínky okna nebo balkónu. Vybírejte rostliny zdravé, a chcete-li je pěstovat sesazené v jednom truhlíku, dbejte na jejich podobné nároky. Například šalvěj, tymián, rozmarýn, saturejka, dobromysl nemají rády přílišné mokro a snesou půdu sušší. Naopak bazalka, máta, libeček nebo majoránka přeschnutí snáší velmi špatně a vydatnou zálivku potřebují.
Při výsadbě dbejte na dobrou drenáž, aby bylinkám neuhnívaly kořeny a použijte kvalitní zahradnický substrát. Důležité je i to, abychom jim ve společném truhlíku nechali dostatek prostoru. Z toho důvodu je obvykle lepší vzrůstné druhy jako je libeček, levandule nebo rozmarýn sázet do samostatných květináčů. Budou-li byliny umístěny venku, natrvalo je tam raději dejte až v polovině května, aby je nepoškodily nízké teploty. Obzvláště nebezpečné je to pro jednoleté druhy, jako je bazalka, pro kterou je nebezpečná už teplota pod 10 °C.

Zalévat je důležité pravidelně a pokud možno zeminu nenechat přeschnout a to ani u těch druhů, kterým to tolik neškodí, protože přeschlý substrát do sebe jen těžko a pomalu opět absorbuje vodu, která tak při zálivce z větší části proteče a rostliny budou stále trpět suchem. Přihnojovat je možné, ale není zapotřebí častěji než zhruba jednou za měsíc až dva hnojivem na zelené rostliny, které podporuje růst nati, jež je cílem naší sklizně.
A na závěr nezapomeňte bylinky pravidelně sklízet, a to i tehdy, pokud je zrovna nepoužijete. Pravidelným zaštipováním budou košatější, vzhlednější a dají i větší úrodu. A pokud to, co okamžitě nespotřebujete, usušíte na zimu a dobře uskladníte, zjistíte, že i tehdy nejspíš budete mít koření voňavější než z obchodu.

Ing. Miroslav Huryta

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP