Jaro a očistná dieta

>> pondělí 13. června 2011

Jaro je v plném proudu a my znovu nabíráme sílu po dlouhé zimě, příroda se probudila a již nám dává první plody v podobě jarní zeleniny a bylinek. Od pradávna bylo období jara okamžikem pro pročištění organismu. Existuje řada různých návodů na jediné a zaručené očistné kúry. Aniž bychom se chtěli přiklánět ke kterékoliv z nich, je jasné, že mají mnoho společného. Takže se v krátkosti můžeme podívat na to, jaké zásady by měl mít takový jídelníček.
Důležitou součástí bývá vždy omezení nebo úplné vyloučení masa a to hlavně červeného a veškerých uzenin, přípustné jsou většinou ryby a mořské plody, i když ani ty ne denně. Mezi zakázané potraviny obvykle patří bílý cukr a bílá mouka, které jsou bohužel řadou úprav zbaveny velké části důležitých živin a lidský organismus spíše zatěžují než aby mu pomáhaly. Samostatnou kapitolou je kravské mléko a veškeré mléčné výrobky, které v mnoha tradičních kulturách, jako např. v medicíně staré Číny, jsou vnímány jako potraviny pro člověka spíše škodlivé, přestože nás současné reklamy přesvědčují o pravém opaku. Mléko a mléčné výrobky zvláště z kravského mléka, jsou jednou z potravin způsobujících výrazné alergické projevy všeho druhu, proto čínská medicína při alergii nebo např. i infekcích dýchacích cest se zahleněním důrazně doporučuje vynechání těchto potravin. Dalšími zakázanými potravinami jsou káva, černý a zelený čaj, všechny perlivé limonády a alkohol snad kromě trochy červeného vína.

A co nám tedy zbývá: ovoce, zelenina, luštěniny, rýže, některé u nás méně používané obiloviny jako jsou jáhly, pohanky, quinoa apod., sojová mléka a jogurty, vejce, občas trochu bílého masa a k pití čistá voda, bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťávy. Je pravda, že dodržování těchto zásad vyžaduje více přemýšlení a plánování a o něco více času. Rychlosti občerstvení párkem v rohlíku může máloco konkurovat, ale na druhé straně nám to přinese pocit lehkosti a nabití energií, což za to jistě stojí. Takže nezbývá to alespoň na měsíc nebo dva vyzkoušet.

MUDr. Lucie Šrámková

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP