Léčba koněm

>> úterý 28. června 2011

Blíží se prázdniny a s nimi i čas dovolené a aktivit zaměřených na zábavu, odpočinek, sport a posílení zdraví. To vše v sobě spojuje hiporehabilitace s mnoha možnostmi, které nám nabízí. Může pomoci při léčbě pohybového ústrojí (vadné držení těla, stavy po úrazu páteře), nemocí oběhové a dýchací soustavy, ale také dokáže zlepšit psychický stav v případě různých duševních potíží. Jízda na koni však není vhodná pouze pro lidi se zdravotními problémy, ale může prospět komukoli z nás.



Uveďme tedy krátce, co nám kontakt s tímto nádherným a ušlechtilým tvorem přináší:

Silnější a pružnější tělo
Již T.G. Masaryk říkával, že kůň je nejrychlejší tělocvik, neboť cvičí najednou celé tělo. Hřbet kráčejícího koně nutí jezdce balancovat a přizpůsobit se pohybu zvířete tak, aby zamezil pádu. Přitom se aktivuje řada svalů, klouby, nervová, oběhová i dýchací soustava a zlepšuje se vědomá kontrola pohybu a držení těla. Proto může být jízda na koni lékem i skvělou prevencí různých bolestí zad.

Harmonická a vyrovnaná psycha
Kontakt s koněm přináší zlepšení nálady, soustředění a celkové zklidnění. Zároveň se rozvíjí sociální dovednosti, pocit odpovědnosti, sebedůvěra, sebekontrola, schopnost překonat strach nebo projevit pocit štěstí a lásky. Kůň je mistrem nonverbální komunikace a reaguje přirozeně bez předstírání a předsudků na momentální rozpoložení člověka, který s ním pracuje. Dává mu tím zpětnou vazbu a možnost sebereflexe a opravy případné chyby v chování.

Přestože jsou koně považováni za velmi tolerantní a trpělivá zvířata, pokud začínáte, pracujte s nimi vždy
v přítomnosti zkušené osoby. Většina zbytečných úrazů a nehod má původ v neporozumění a špatném zacházení s koněm z důvodu nevědomosti nebo nedostatku zkušeností.

Přeji vám krásné léto s koňmi!

Jana Kučerová

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP