POMERANČ: OVOCE TAK ŽÁDÁNÉ V ZIMNÍCH MĚSÍCÍCH

>> středa 19. ledna 2011

POMERANČOVÁ ŠŤÁVA - NÁPOJ PRO CHYTRÉ
„Ráno ji vypij sám, v poledne se rozděl s přáteli a večer ji daruj nepříteli.“

Pomeranče pocházejí z jižní Asie: z Číny a severní Indie. Arabští lékaři již v 10. st. předepisovali šťávu z pomeranče jako lék. Až v 16. století byl zasazen první strom sladkých pomerančů (Citrus aurantium v. dulcis) v Lisabonu, v Portugalsku. Ve starých čínských spisech se pomeranč zmiňuje už před 4000 lety. Rozlišujeme pomeranče hořké, sladké a bergamot.
Starodávné pořekadlo mudrců o pomerančově šťávě říká: „Pokud se šťávy napijeme ráno, má cenu zlata, v poledne stříbra, večer bronzu.“ Anebo ve Francii se říká: „Ráno ji vypij sám, v poledne se rozděl s přáteli a večer ji daruj nepříteli.“ V současnosti též byly prokázány léčivé účinky pomerančů.
POUŽITELNÝ LIST, KVĚT I PLOD
Je mnoho rad a receptů o použití slupky a listů pomeranče. Bohužel se dnes těžko shánějí čisté a nestříkané pomeranče, a tak tu výsadu mají ti, kteří si je sami pěstují ve své zahradě.
Listy pomeranče, zvláště hořkého, se od nepaměti používaly na léčení nervozity, deprese, úzkosti, hysterie, epilepsie, nespavosti, souhrnem pro psychická a nervová onemocnění. Též pomáhají pro snížení tělesné teploty a při pocení. Čaj z listů léčí nervózu žaludku, ničí střevní parazity a je účinným spazmatikem. Květy pomeranče léčí nervozitu a nespavost, neklid a křeče u dětí. Slupka pomeranče se používá jako dráždivý prostředek, který posiluje a stimuluje, a proto se aplikuje při léčbě žaludku, střev a celého organizmu. Éterický olej ze slupek pomerančů je výbornou dezinfekcí a antiseptikem a proto se používá při znečištění a zranění kůže a u vředů.
LÉČEBNÉ ÚČINKY
Šťáva z pomeranče působí blahodárně na řadu tělesných funkcí, protože nás zbavuje přebytku žaludečných kyselin, podněcuje práci žaludku a střev, čistí střeva, játra, krev a celý organismus, působí jako laxativ, podněcuje práci a vyprazdňování střev, posiluje srdce, játra, nervy, svaly a žaludek. U všech uvedených potíží je třeba pít dvě až čtyři sklenice čisté pomerančové šťávy denně. Pro posílení žaludku se hodí tinktura z kůry: 50 g suchých slupek pomerančů rozdrtit a zalít 2,5 dl 70% alkoholem, nechat odstát tři týdny a scedit. Pít 3x denně 20 kapek s vodou, šťávou nebo čajem. Schopnost povzbudit tělo i duši, která pramení z bohatství vitamínů, minerálů a dalších léčivých prvků, činí pomerančovou šťávu nápojem pro ty, kteří onemocněli různými avitaminózami, kurdějemi, cukrovkou, neurózou, depresí, ledvinovými a močovými kameny, bolestmi žaludku, jícnu a břicha, jakož i nápojem na snížení cholesterolu.

0 komentářů:

© Hygeia 2010
Hygeia 2010

  © Blogger templates Shiny by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP