>> čtvrtek 14. února 2013
Jíme
v rytmu s přírodou?
Všichni si všímáme střídání
ročních období, které se velmi liší svými barvami, teplotou, vlhkostí, světlem
atd. Náš moderní život je zdánlivě stále méně závislý na těchto vnějších
okolnostech, můžeme v zimě plavat v krytých bazénech, v létě
lyžovat na ledovci, můžeme jíst potraviny ze všech koutů světa kdykoliv si
vzpomene. A přesto je naše tělo svázáno s rytmy v Přírodě a je pro
nás přirozené je následovat. Pokud se podíváme, jaké potraviny využívali naši
prarodiče, nemůžeme při výběru udělat chybu. Neznamená to ovšem, že nemůžeme
jíst nic, co nevyrostlo u nás, ale stačí rozumně poslouchat své vlastní tělo.
Tento koncept se velmi dobře zachoval v čínské medicíně, kde je každá
potravina popisována i podle poměru základních polarit, jin a jang (negativní a
pozitivní, ženské a mužské) a díky tomu je možno potravinami léčit nerovnováhu
těchto polarit v člověku.
V zimním a podzimním chladném a
převážně vlhkém období je pro naše tělo užitečná tepelně upravená zelenina, luštěniny,
maso, slaná chuť obecně, nemusíme se obávat pikantnějších příchutí. Velmi dobře
se pro toto období hodí koření jako skořice nebo hřebíček, sušené ovoce a
ořechy. Můžeme používat i zázvor ve všech podobách.
Jarní a letní měsíce jsou
naopak obdobím, kdy je vhodné využívat nabídku čerstvého ovoce a zeleniny,
snažit se spíše omezit živočišné produkty a to zvláště maso. Určitě je vhodné
využívat více vajec, čerstvých bylinek a zeleného koření.
Zvláštní kapitolu tvoří mléko a
mléčné výrobky, např. čínská tradice považuje mléko a výrobky z něj pouze
za potravu pro malé děti. Hlavně v zimním období jsou mléčné výrobky
považovány za spíše škodlivé pro naše tělo, protože svou chladnou a vlhkou
povahou přispívají k ochlazování a zahlenění organismu a jeho větší náchylnosti
k nachlazení a alergiím.
Pokud budeme poslouchat signály
našeho těla, určitě najdeme řadu dalších potravin, které jsou vhodné pro různá
období roku a vychutnáme si horkou polévku v zimě a zeleninový salát
v létě.
Dobrou chuť!
MUDr. L. Šrámková
0 komentářů:
Okomentovat