Rajská jablka
>> čtvrtek 22. listopadu 2012
Pocházejí z Jižní Ameriky, v Peru se pěstovala
v 5. st. př. n. l., po „objevení“ Ameriky se pěstovala v Evropě jako
okrasná rostlina, pěstování jako zeleniny se datuje do 18. st . n. l.
Účinné látky
Lykopeny, karotenoidy
– zabezpečují buněčnou ochranu, jsou rozpustné v tucích a uvolňují se až
po zahřátí s olejem
Tyramin (ve
zralých plodech) – zvyšuje hladinu cukru v krvi a krevní tlak, vyvolává
zlepšení nálady, působí dráždivě na hladké svalstvo
Biotin – vitamin
skupiny B – pro kůži a hladinu cukru v krvi
Niacin – (vitamin
B3) – pro dobrou náladu a osvěžující spánek
Draslík – působí
na vylučování vody a moči z těla
Zinek – důležitý
pro vazivové tkáně a tvorbu hormonů
Vláknina –
aktivuje trávení
Rajčata neskladujeme v lednici, protože ztvrdnou a
ztrácejí aroma. Nejlépe je skladovat rajčata se stopkou při teplotě kolem 14°C , vydrží několik dní. Při teplotě
18-30°C dozrávají.
Nezralá rajčata jsou v čerstvém stavu nepoživatelná, lze je však nakládat.
Pro citlivé žaludky je nutné rajčata spařit a oloupat.
Recept:
Chléb s máslem obložíme bohatě na plátky nakrájenými rajčaty
a jemně posolíme.
Na olivovém oleji osmažíme na kousky nakrájený česnek,
přidáme na kostičky pokrájenou slaninu. Po chvíli přidáme na kostičky nakrájená
rajčata a dusíme do vzniku výborné omáčky. Dochutíme a podáváme
s těstovinami
0 komentářů:
Okomentovat