Brambory – Incké zlato
>> čtvrtek 15. listopadu 2012
Pocházejí z horských oblastí jihoamerických And, kde je
před víc než 2000 lety pěstovali Inkové. Do Evropy se dostaly
s kolonizátory jako exotická kvetoucí rostlina.
Pozor: nezralé
brambory nebo jejich zelené části a klíčky obsahují jedovatou látku solanin,
nerozkládá se teplotou
Účinné látky
Plody jsou bohaté na minerály:
Draslík –
pozitivní vliv na kardiovaskulární soustavu, význam pro odvodňování těla a
vyplavování škodlivin, snižují krevní tlak.
Hořčík – dárce
života pro všechny buňky
Niacin – aktivace
látkové přeměny
Vitamin C (20 mg/100
g)
Atropin –
v syrové šťávě pomáhá při pálení žáhy
Nejvíce vitaminů a minerálů je uloženo těsně pod slupkou,
nejlépe je nové brambory pouze pečlivě umýt, neloupat a konzumovat se slupkou.
Na jaře je lépe je oloupat kvůli klíčkům.
Recept:
Vařené nebo pečené brambory s bylinkovým máslem,
tvarohem nebo kozím sýrem.
0 komentářů:
Okomentovat