Celer
>> čtvrtek 22. listopadu 2012
Pěstuje se na celém světě jako zelenina, koření a léčivo,
znali a používali již v Egyptě.
Účinné látky
Éterické oleje
(terpeny) – antibakteriální a antimykotické účinky ve sliznicích a
střevech, pomáhají při zánětech močových cest, uvolňují sliznice při
nachlazení, pomáhá rozpouštění hlenů, mají lehce projímavý účinek, ovlivňují
vylučování vody z těla (nať, šťáva i semena mají močopudný účinek)
B-komplex –
působí na látkovou přeměnu sacharidů, dodává výživu pro naši nervovou soustavu
Recept:
Používáme do polévek, předvařený můžeme smažit
v trojobalu, syrový přidáváme do pomazánek (vajíčková - 1 cibuli nasekáme
na drobno, 1 celer očistíme a najemno nastrouháme, 3 vařená vejce oloupeme a
nasekáme, spojíme majonézou, ochutíme solí a pepřem; lze přidávat do pomazánky
a la krab; falešná humrová - celer a mrkev nastrouháme na křenovém struhadle,
ihned zakapeme citrónovou šťávou, nepatrně osolíme, podle chuti přidáme
majonézu, hořčici a vše smícháme; jablečný salát s celerem – vše
nastrouhat a smíchat).
0 komentářů:
Okomentovat