Ředkev – uchovává mládí
>> čtvrtek 22. listopadu 2012
Černá ředkev pochází z východní Evropy. Bílá pochází ze
Středomoří.
Je velmi starou pěstovanou rostlinou. Velmi dobře ji znali
ve starém Egyptě i v antickém Řecku. Je oblíbená i v tradiční čínské medicíně,
která k léčbě využívá jak kořene, tak semena rostliny. Ve středověkých
klášterních zahradách byla pěstována jako zelenina i jako léčivky. Hildegarda z
Bingenu doporučuje ředkev při nemocech z nachlazení a k podpoře trávení. Také
se údajně dle této léčitelky jejím častým užíváním hubne.
Účinné látky
Hořčičné oleje – antibakteriální,
antimykotické a antivirové účinky na sliznicích, v žaludku i střevech
(pomáhá odstraňovat nadýmání a průjmy), v krvi i ve vyměšovacích orgánech
Vláknina –
urychluje průchod natrávené potravy střevy, odstraňuje zácpu
Omezení: při chorobách jater, žlučových kamenech
Recept:
Salát (syrová nastrouhaná ředkev, červená paprika,
sladká kukuřice v plechovce – lépe hodinu odležet v chladničce,
ztratí palčivou chuť. To platí i u šťávy získané z ředkve.)
Nakrájet a obložit s ní pečivo nebo ji lze dusit jako
přílohu.
0 komentářů:
Okomentovat