Olivy – dar bohyně Athény městu
>> čtvrtek 15. listopadu 2012
Platón: Dokud budou
lidé jíst chléb, sýr a olivy a pít víno, bude obec šťastná.
Pochází z oblasti Středomoří, zmínky o nich jsou Bibli
i starořeckých dílech
Zelené olivy jsou nedozrálé, černé plně vyzrálé. Nakládají se do slaného roztoku, marinují se
v olivovém oleji.
Účinné látky
Esenciální mastné
kyseliny
- pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi
- důležité pro ochranné membrány buněk
- za studena lisovaný olej obsahuje 20 % nasycených a 80 %
nenasycených mastných kyselin. Desetinu z toho tvoří esenciální mastné
kyseliny, které si náš organismus neumí vyrobit
- díky nim se tvoří prostaglandiny (podporují imunitu, léčí
záněty a pomáhají odstranit bolest)
- omlazují
Doporučujeme olej
lisovaný za studena.
Recept:
Olivový tvaroh
Vepřové na olivách
0 komentářů:
Okomentovat