Červené zelí
>> čtvrtek 22. listopadu 2012
Pěstovalo se již v době předhistorické. Před rozšířením
brambor patřilo červené zelí v našich zemích mezi hlavní potraviny.
Účinné látky
Selen – je
součástí imunitního enzymu, působí na snižování krevního tlaku, pomáhá svaly
zásobovat kyslíkem, odstraňuje jedovaté těžké kovy, chrání brzlík, na selenu
závislí enzym deiodináza aktivuje štítnou žlázu
Niacin (vit. B3) –
pro buněčnou energii, náladu, látkovou přeměnu
Kyselina listová
– pro krvetvorbu, růst buněk
Vitamin C –
imunita, mentální zdraví
Zinek – pro
vaziva, výkon mozku
Vláknina – nasává
trávicí šťávy, působí na odstraňování jedovatých látek, tuků, urychluje průchod
tráveniny střevy, odstraňuje ochablost střev, podporuje regeneraci sliznice
střev
Recept:
Konzumujeme syrové ve formě salátu (s jablky, citronovou
šťávou a lžící oleje), dušené, kysané (Hanácký salát – zelí smícháme
s majonézou).
0 komentářů:
Okomentovat