Červená řepa – zdroj štěstí, odvahy a síly
>> čtvrtek 15. listopadu 2012
Pochází ze Středomoří a pobřeží Atlantiku, Římané ji
používali jako léčivou rostlinu
Účinné látky
Křemík – posiluje
vazivové tkáně a kůži, stěny cév a kosti
Kyselina listová
(vitamin skupiny B) – podporuje tvorbu nukleových kyselin v jádrech buněk,
produkci žaludečních šťáv (pro lepší využití bílkovin), podporuje tvorbu červených
krvinek, aktivuje metionin a tím dodává pružnost a lesk vlasům a nehtům
Draslík – odvádí
vodu a kyselé látky u těla
Vláknina –
reguluje činnost střev, detoxikuje
Vitamin C
Doporučujeme také čerstvou
šťávu pro rekonvalescenty, proti
kašli, pečenou či vařenou jako zdroj minerálů a
vitaminů.
Recepty:
Řepu (1/2 kg) pečlivě omyjeme, uvaříme. Po vychladnutí
oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Přidáme jemně nakrájenou 1 cibuli, zalijeme směsí oleje,
soli, medu, pepře a octa.
Pečenou řepu osolíme, pokapeme citronem a máslem (olejem).
0 komentářů:
Okomentovat